DÜŞTÜ, YETMEZ AMA İYİ

DÜŞTÜ, YETMEZ AMA İYİ

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA: “TCMB’sının faiz indirme kararı olumlu bir karardır. Temenni ederiz ki, mesele yeni manipülasyonlara konu edilmez ve milletimize değişik metotlarla zarar verecek operasyonların konusu edilmez. Faiz indirimi yetersiz ama şimdilik idare edecektir.”

“TCM Bankası, Para Politikaları Kurulu yaptığı toplantıda faizleri 0.50 puan düşürerek, seviyeyi 7.75 olarak belirledi. Bu seviye halen ülkede yatırım teşviki sayılabilecek bir seviye değil ancak, sürecin devam etmesi gerekir. Hiç şüphesiz ki enflasyon bu konuda son derece etkili bir engeldir. Enflasyonun da düşürülmesi için gerekli performansın gösterilmesi ihmal edilmemelidir.

Bu konudaki müzmin tartışma, bu iki önemli handikabın hangisinin sebep hangisinin sonuç olduğu tartışmasıdır. Biz onu çözme makamında değiliz. Biz işadamları olarak hem enflasyonun hem de faizlerin düşmesini bekleme makamındayız. Bunu talep ediyoruz. Ekonomi yönetimi kendi arasında koordinasyonu sağlamalı ve gereken tedbirleri almalıdır.

Faiz oranlarının düşmüş olması, keşke siyasi tartışmaların gölgesinde gerçekleşmeseydi. Bu konuyu diline dolamak isteyen yerli ve yabancı bazı odaklar konuyu siyasi malzeme yapacak ve ülkemiz aleyhinde kullanmaya çalışacaklardır.”

KOCA: “Keşke karar, siyaset meseleyi konu yapmadan alınsaydı.”

“Her şeye rağmen yeni durumda özellikle petrol fiyatlarının bu kadar yüksek seviyede düşüş kaydettiği bir noktada faizlerin daha fazla düşmesi yatırımı tahrik edecektir.

Bu konudaki parasal dengeler çok müsait bir noktada olduğundan dolayı normalde faizlerin düştüğü yerde derhal dövizin çıkmasına sebep olurdu. Ancak ilk tepkilere göre dövizde de düşüş meydana geldi. Bu durum, daha hala marj olduğu fikrini desteklemektedir.”

Hala dünyada en yüksek faiz veren 9. Sıradaki ülke konumundayız. Bu kararla birlikte 12’ler seviyesine inmiş olacağız.

Serbest piyasa ekonomisinin uygulandığı bir yerde hiç şüphesiz bazı dinamikleri sadece kararla tutmak mümkün olmuyor. Ancak şunu da biliyoruz ki, ülkeler üzerinde ciddi anlamda bazı odakların operasyon yapmaları söz konusu. Yani bu konuda her şey sadece ekonominin gereklerine uygun olarak devam etmiyor. Bu açıdan sürekli bir dinamizm içinde olunmalı ve ekonomi yönetiminin sürekli bir dikkatle takip yapması bir zorunluluk olmaktadır.”