YENİ EKONOMİ YÖNETİMİ VE GÜVEN SORUNU

YENİ EKONOMİ YÖNETİMİ VE GÜVEN SORUNU

08.04.2015

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA partilerin listelerinin açıklanması üzerine yaptığı değerlendirmede yeni dönem ekonomi yönetimi ile ilgili yorumlarda bulundu. Açıklama şu şekilde:

“Mevcut gelişimi değerlendirerek 8 Haziran’dan itibaren oluşacak olan yeni hükümetin ekonomi yönetimi konusunda beklentileri belirlemeye çalışıyoruz. Bu değerlendirmelerimiz içerisine hiç şüphesiz yorumlarımız ve temennilerimiz de giriyor. Maalesef diğer siyasi ve sosyal dinamiklerin daha sağlıklı olarak yürütülebilmesi ve ileri bir hayat standardı yakalanabilmesi ve sürdürülebilir kılınması için ekonomik seviyenin iyi konumda olması için şarttır.

Bu yüzden ekonomi, seçim sonrasında da en kritik makama oturmaya devam edecek. Ekonomide yeni yönetimin anlayışı, tutumu hatta sahip olduğu ekonomik tercihler dahi önem arz edecektir.

Şu an ekonomi konusunda bir zorlanma yaşadığımız aşikardır. Bu zorlanma yeni bir durum değil, yeni gelişmiş bir durum da değil. Biz yaklaşık 5 – 6 yıldır bir kendini aşamama sendromu yaşıyoruz. 10 bin dolarlık KBMG eşiği bizi bağlamış gibi gözüküyor. Ekonomide korkulan bir sendrom, bir tuzak olan “orta gelir tuzağı” sorunu yaşıyoruz.

Bu eşiği ekonomiye atlatmak gerekir. Aksi halde tüm alanlarda sıkıntılar artacaktır.

Şu açık olarak bilinmelidir ki, böyle bir atraksiyon için ekonomi politikalarını tam olarak gözden geçirmek gerekir. Sadece restorasyon anlamına gelecek bir düzenleme ile biz bu beceriyi gösteremeyiz. Ekonomi bizden ve tabii ki öncelikle ekonomi yönetiminden sıçrama yaptıracak bir makas değişimi bekliyor.”

KOCA: “Fiyat rekabeti yetmez. Farklı üretim ve kalite rekabeti alanına girmek zorundayız.

“Biz köprü ülke olma konumumuzu bu noktada iyi değerlendirmeliyiz. Artık fiyat rekabeti ile işi yürütemeyiz. Farklı üretim ve kalite rekabeti alanına girmek zorundayız. Kesinlikle katma değer hesabı yapmak zorundayız. Ekonomide rekabetçi üstünlük sağlayıcı bir odaklanma gerçekleştirmeyi başaramaz isek maalesef işin içinden çıkamayız.

Yeni ekonomi yönetimini bekleyen mesele budur. Bunu şimdiden beyannameye aktarmak ve arkasında durabilecek siyasi iradeyi şimdiden ortaya koymak gerekir.

Küresel sorunların nasıl yönetileceği ve hatta küresel müdahalelerin nasıl savuşturulacağı konuları da bu programda karşılığını bulabilmelidir. Bütün bunlar ekonomi için güven unsurlarını teşkil etmektedir. Güven de ekonominin yarısıdır. Hiç şüphesiz bu sadece kişisel güven değil, ekonomi yönetim becerisine ve siyasal iradeye olan güvendir.”